Apie espresso

ESPRESSO gėrimas, žinoma, atsirado Italijoje. Espresso itališkai reiškia “išspaustas”. Kartais sakoma expresso - ta pati reikšmė tik lotyniškai. Labai paprastai ir trumpai tariant, espresso esmė - gėrimo gaminimo būdas: per specialiu smulkumu sumaltus apytiksliai 7 g maišytos kavos spaudžiamas iki 90℃ temperatūros įkaitintas vanduo. Spaudimo stiprumas - apie 9 atm. Tokiu būdu paruošiama apie 30 ml espresso. Tačiau tai tik sausi faktai. Iš tikrųjų espresso kelias prasideda nuo kavos auginimo, pupelių atrinkimo, skrudinimo. O svarbiausia - niekada taip ir nepranokti Italijos meistrų espresso receptai! Kiekvienų kavos namų - originalūs ir slepiami. Tikrasis skonio menas!

Pirmąjį žinomą espresso ruošimo aparatą patentavo turinietis Angelo Moriondo 1884 metais. Tai buvo įrenginys ruošti dideliam kiekiui kavos. Tačiau ruošimo principas naudojamas toks pats.


1901 m. Luigi Bezzera patentavo pirmąją tikrą espresso mašiną, kuri gėrimą ruošė, kaip dabar ir įprasta, tik keliems puodeliams. Vėliau patentą įsigijęs Desiderio Pavoni įkūrė kompaniją ir pradėjo gaminti espresso ruošimo aparatus barams masiniu būdu.

Italija tuo metu sparčiai urbanizavosi, o espresso barai tapo labai populiarūs kaip bendruomenių susirinkimo pabendrauti vieta.

Galiausiai 1933 m. Alfonso Bialetti išpopuliarino Moka espresso virduliukus. Espresso galutinai tapo itališkos kultūros neatsiejama dalimi. O 1950 m. laikomi espresso kultūros paplitimo po visą pasaulį data.

Espresso yra pagrindas kitiems gerai žinomiems kavos gėrimams: macchiatto, latte, cappuccino. Pats espresso taip pat pateikiamas skirtingai: doppio, ristretto, lungo.


Itališkas espresso visame pasaulyje žinomas kaip atskira gėrimo kultūra ne dėl didžiųjų gamintojų koncernų. Tikrieji espresso vėliavnešiai yra mažos šeimų įmonės. Jų kuriamas espresso yra nuostabus skonių menas, receptai - originalūs ir išskirtiniai.

Būtent tokie “espresso menininkai” yra AIELLO šeima iš Rende miesto Kalabrijos regione. Sakoma, “labiau Italijos” negu Kalabrija nėra! Juk net visos Italijos pavadinimas kilo iš Kalabrijos! Jau 50 metų “itališkojo bato” apčioje CAFFE AIELLO atrenka puikiausias pasaulio kavos pupeles ir kuria vieną tobuliausių espresso pasaulyje.

Pasimėgaukite skoniu, be kurio nebegalėsite gyventi!




Tai jau aprašytų proporcijų espresso: iš 7 g kavos (apie 50 vnt pupelių) paruošiama 30 ml gėrimo.



Arba dvigubas espresso. 14 g kavos ir 60 ml gėrimo.




Dar labiau koncentruotas espresso. Spaudimui naudojama mažiau vandens - apie 22 ml, o kavos tiek pat kaip ir espresso normale - 7 g.





Mažesnės koncentracijos espresso - per 7 g kavos išspaudžiama 90 ml gėrimo.



Tai espresso “pažymėtas” nedideliu kiekiu pieno putos. Pienas pašildomas ir plakamas garais iš espresso aparato arba specialiu mažu plakikliu kol suputoja ir puta atsargiai įdedama į ką tik paruoštą espresso.




Ruošiant cappuccino “dalyvauja” 3 sudedamosios dalys: 1/3 espresso, 1/3 garais šildyto - plakto pieno (pilamas prilaikant putą) ir 1/3 pieno putos ant viršaus. Paprastai viena dalis būna 60 ml.